Kısa film nasıl çekilir

Kısa Film Nasıl Çekilir?

Kısa film nasıl çekilir diye sorduğumuzda aldığımız cevapların birçoğunun aslında uzun metraj film çekimiyle benzerlik gösterdiklerini görmekteyiz. Belki de en büyük farkının bütçesel olduğunu söylemek gerekmektedir. Kısa film bütçesi dediğimizde uzun metraj bir filmin bütçesine asla yaklaşamayacak bir miktardan bahsetmekteyiz.

Öyle kısa filmler vardır ki sıfır bütçeyle bile çekilebilir ama aynı şeyi uzun metrajlı bir film için söylemek, özellikle günümüz şartlarında çok mümkün olmayacaktır. Düşük bütçe, kısa filmler için bir dezavantaj gibi görünse de bunu avantaja çevirip yaratıcı kısa film konuları bulup, senaryoların da yazılması için tetikleyici bir neden olabilmektedir. Peki yaratıcı bir senaryoya ihtiyaç var mıdır?

Kısa Film Senaryoları

Öncelikle belirtmek gerekir ki kısa film senaryoları ile uzun metraj film senaryoları arasında yapısal olarak çok büyük farklılıklar bulunmaktadır. Kısa film nasıl çekilir sorusuna cevap arayanların ilk dikkat etmeleri gereken nokta, bulunan fikrin kısa film mantığına uygun olmasıdır. Kısa film konuları genellikle hikayenin bir kısmından dahil olduğumuz, içerisinde insana, topluma ait birtakım metaforları barındıran ve sanatsal bir bakış açısıyla düşünülen konulardır. Kısacası senarist, kısa film senaryoları yazarken daha minimalist bir bakış açısıyla konuya bakması gerekmektedir.

Ödüllü kısa filmler kategorisine bakıldığında birçok kısa film senaryosunun yukarıda söylenildiği gibi yazıldığını görmekteyiz.

Kısa Film Nasıl Çekilir?

Kısa film çekmek için iyi bir senaryo yazdıktan sonraki aşama, yazılan senaryoyu bütçelendirmek olacaktır. Çıkacak bütçeyi temin edebilmek için farklı yollar da bulunmaktadır.

Öncelikle Kültür Bakanlığından çekilecek kısa film için destek alınabilir. Günümüzde bazı kısa film festivalleri ve topluluklar da kısa film çekmek isteyenlere destek olmak amaçlı fon oluşturabilmektedirler. Bu gibi duyuruların sürekli takip edilmesi gerekmektedir.

Bir diğer yöntem sponsor bulmaktır ki bu yöntem diğerlerinden çok daha zordur. Kısa filmlerin maddi anlamda çok büyük getirisi olmadığından ona sponsor olacak kişi ya da kurumun, koyduğu parayı geri alabilmesi çok da kolay değildir.

Genellikle ülkemizde çekilen kısa filmlerin birçoğu yönetmene destek olmak amaçlı ücret almadan oynayan oyuncular ve ekip ile ücretsiz verilen ekipmanlar sayesinde çekilmektedir. Bu arada artı parantez açmak gerekirse iyi bir kısa filminiz varsa çok üst segment oyunculara bile gidebilirsiniz. Genellikle kısa filmlere destek olmak için kaşelerini mevzu bahis etmezler. Zaten etseler de bunu karşılamayacağınızı da bilirler.

Kısa film nasıl çekilir sorusunun sadece bütçe ve senaryoyla cevabını vermeye çalışmak, diğer adımlara da haksızlık etmek anlamına gelmektedir. Senaryo aşaması bittikten sonra bir yandan yönetmenin filmin nasıl çekileceği üzerine çekim çalışması yapması, diğer yandan da mekan, kostüm, aksesuar, oyuncu ve ekipmanların belirlenmesi gerekmektedir. Bu çalışmalar da sete girmeden önce tamamlanması gereken çalışmalardır.

Kısa Film Yarışması

Kısa film festivali, özellikle filmi biten her yönetmenin düşünmesi gereken bir adımdır. Ülkemizde her yıl birçok kısa film festivali düzenlenmekte olup, başarılı olanlar gerek para gerekse de prestijle ödüllendirilmektedir. Şu unutulmamalıdır ki kısa film, yönetmenin sonraki dönem işlerinde bir referans olarak görülür. Bu nedenle yönetmenin kendisini göstermesi, çektiği filmlerin kısa film festivali kapsamında ödül almasıyla bağlantılıdır. Ödüllü kısa filmler yönetmenin uzun metrajlı filme geçiş noktasında önemli bir avantaj oluşturur.

Dipnot: Kısa film senaryosunun nasıl yazıldığını merak ediyorsanız ilgili yazıya buradan ulaşabilirsiniz.

Bu yazımızdan keyif aldıysan SinePlus Akademi yeni dönem Film Yapım ve Yönetmenlik Kurslarına katılabilir, kısa film çekmenin inceliklerini öğrenebilir, iyi kısa film çekmek için kendini geliştirebilirsin.

Bilgi ve Kayıt için: Tıkla…

kısa film, kısa film çekmek, kısa film festivali, kısa film konuları, kısa film nasıl çekilir, kısa film senaryoları, kısa film yarışması, ödüllü kısa filmler


sineplus

BURASI MUTLU YÜZLER AKADEMİSİ; EN İYİSİNİ YAPANLAR MERKEZİ...

Bir yanıt yazın

Lalegül Sokak No:7 Levent Elmas Studio D:1 4.Levent/Kağıthane/İstanbul
0540 456 78 78 | info@sineplusakademi.com

Sitemizde 128 bit güvenlik ve iyzico altyapısıyla güvenle alışveriş yapabilirsiniz.
Her Hakkı Saklıdır © 2022 - SinePlus Prodüksiyon ve Eğitim Hizm. Tic. Ltd. Şti.-Sevgi ve Gözyaşıyla Üretildi.
Whatsapp'dan Ulaş
1
Bize Hemen Ulaşın?
Scan the code
Merhaba 👋
Size yardım edebilir miyiz?