Film Çekecekler İçin Tavsiyeler
Bu yazıda film çekeceklere tavsiyeler verilecek olup, bir filmin çekilmesinde yapılması gerekenler özetlenecektir. Bu maddeler geçmiş deneyimler ve sektörde yapılan birçok yanlış göz önüne alınarak oluşturulmuştur. Başlamadan önce film yapım süreci hakkında öğrenebileceğiniz her şeyi SinePlus Akademi’den öğrendiğinize emin olun 🙂
Film Çekeceklere Tavsiyeler
Senaryo Aşaması
Senaryo sizin filminizin planıdır. Elinizde benzersiz ve heyecan verici bir senaryonun olduğuna öncelikle sizin inanmanız gerekmektedir.
Ekibinizdeki herkesin senaryo ile ilgili fikirlerini, eleştirilerini dinleyin. Düzeltilecek noktalar varsa onları düzeltin. Senaryoyu kitlemeden asla diğer aşamalara geçmeyin.
Oyuncularla çekimler öncesi bir araya gelip senaryo okuma provaları yapın. film çekeceklere tavsiyeler konusunda gerekirse kafanızdaki karakteri canlandırmaları konusunda onları uyarın.
Senaryoyu inceleyip sahne sahne dökümünü (script breakdown) ve bütçesini çıkarın. Elinizde filminizin ne kadara mal olacağı konusunda net bir rakam olsun.
Bütçe Aşaması
Filminizin finans planını yapın. Bütçenin ne kadarını nereden bulabileceğiniz, kimlerin sponsor olacağı ve filme ne kadar yatıracaklarını bilmeniz gerekir.
Çıkardığınız bütçe ve finans planını üçüncü bir göz olabilmesi açısından tanıdığınız yapımcılara da gösterebilirsiniz. Onların tavsiyelerini mutlaka dikkate alın.
Film çekeceklere tavsiyeler konusunda filme başlamadan önce filminize yatırım yapacak yatırımcılar ve şirketler varsa onlardan mutlaka ödeme alın. Finans konusundaki aksaklıklar filminizin yarıda kalmasına bile neden olabilir.
Filminize yatırım yapanlara kesinlikle pembe bir tablo çizmeyin. Film işinin riskli olduğunu, koyduğu parayı çıkaramama ihtimalinin çok yüksek olduğunu bilmeleri gerekmektedir.
Filme başlamadan önce kesinlikle ön hazırlık toplantıları yapılmalıdır. Ekip üyelerinizin film sırasındaki görevlerinin üzerinden yeniden geçmek ve eksik bir nokta bırakmamak açısından toplantılar faydalıdır.
Film bittikten sonraki hedeflerinizi de önceden netleştirmenizde fayda vardır. Mesela filminizi festivallerde mi göstermek istiyorsunuz yoksa gişede mi ya da sadece internette mi?
Filminiz için yeterli bütçeyi bulamadıysanız da kesinlikle vazgeçmeyin. Her zaman bir yolu vardır. Örneğin maliyetleri düşürmek için senaryonuzu etkilemeyecek değişiklikler yapabilirsiniz.
Bütçede öngörülmeyen giderler diye bir harcama kaleminizin de olması gerekmektedir. Planlanmayan aksaklıklar bu bütçe kaleminden karşılanır. Bu kalem, genellikle toplam bütçenin %10’u kadardır.
Bütçede size bir harcama kalemi oluşturmayacak şeyler de olabilir. Örneğin kendi kameranızla çekim yapmak isteyebilirsiniz ama filminizin ne kadara mal olacağını bilmeniz açısından ücret ödemediğiniz ekipman ya da mekanlara ait tutarları da bütçeye eklemeniz gerekir.
Çekim Aşaması
Mutlaka çekim yapacağınız mekanları gezin, beklediğiniz gibi mi, eksiklikleri var mı bunları kontrol edin. Bu kontrol sizin bütçenizi de etkileyecektir. Örneğin ışık götürmeyi planlamadığınız bir mekanın hiç ışık almadığını görebilir, bütçeyi ona göre revize edebilir ya da mekanı değiştirebilirsiniz.
Film çekimi başlangıç-bitiş tarihi, hatta hangi günler izin kullanılacağını belirleyin ve bütün ekip üyeleriyle bu tarihi paylaşın.
Film çekeceklere tavsiyeler konusunda bütün ekibin ve oyuncuların sözleşmelerini yapın. Gerekirse bu konuda bir avukattan da destek alabilirsiniz. Film başladığında yaptırımı olmayan bir oyuncunun seti yarıda bırakması geçmişte tecrübe edilmiştir.
Film çekimi süresinde ekibi mutlu tutmak gerekmektedir. En ufak bir arıza çığ gibi büyüyerek ekibin işi yavaşlatmasına hatta bırakmasına kadar gidebilir. Örneğin çok basit bir kalemmiş gibi gelse de yemek bütçesinden asla kısmayın. Karnı yeterince doymayan bir kişi, kendi mutsuzluğunu başkalarına da geçirebilir.
Filminizin pazarlanması çok ama çok önemlidir. Henüz çekim aşamasındayken bile en sosyal medyada filminize özel hesaplar açarak paylaşımlarda bulunabilirsiniz. Eğer bütçeniz varsa bütün reklam ve pazarlama faliyetlerini yürütecek şirketlerle anlaşmanızı öneririz.
Film çekim aşamasında önceden izleyiciyle buluşmak üzere teaser ve fragman oluşturabilirsiniz. Bu, filminize olan ilgi ve beklentiyi her zaman canlı tutacaktır.
Film çekimi süresinde her türlü kaza ve ekipman kaybolma-çalınma durumlarına da sıklıkla rastlanır. O yüzden de tavsiyemiz bütçeniz varsa sigortayı asla atlamayın.
Sizi heyecanlandıran bir filmde 48 saat ara vermeden çalışabilirsiniz ama ekip üyelerinin de sizin heyecanınızı paylaşmasını beklemeyin. O yüzden de onların gerek psikolojik gerekse de fizyolojik dinlenmeleri için molalar verin.
Film çekeceklere tavsiyeler konusunda hemen hemen her yönetmenin karşılaşacağı bir durum olan son gün sendromuna hazır olun. Filminizin çekimlerinin başlayacağı günün bir gün öncesinde hiçbir şeyin hazır olmadığını düşünecek ve yapamayacağınızı hissedeceksiniz. Arkanıza yaslanın ve derin bir nefes alın.
Sonuç
Film çekmenin bir yaşı yoktur. Bu yüzden de günümüzde yaşı ve mesleği ne olursa olsun birçok kişi film çekmek istemektedir.
Bu yazımızdan keyif aldıysan SinePlus Akademi yeni dönem Film Yapım ve Yönetmenlik Kurslarına katılabilir, film çekmenin inceliklerini öğrenebilir, iyi film çekmek için kendini geliştirebilirsin.
Bilgi ve Kayıt için: Tıkla…
bütçe planı, film çekecekler için tavsiyeler, film çekim aşaması, film yapım süreci, filmin çekilmesinde yapılması gerekenler, finans planı, senaryo okuma provaları