film için nasıl bütçe bulunur

Film için Nasıl Bütçe Bulunur?

Film için nasıl bütçe bulunur diye soranlar için öncelikle şunu söylemek gerekir ki filmler az ya da çok bir bütçeyle finanse edilirler. Bütçenin küçük olması bir filmin çekilmesi için engel teşkil etmez. Hatta bazı filmlerin (Blair Cadısı) düşük bütçeyle çekilmesi o filme olan ilgiyi de arttırmaktadır. Burada önemli olan elinizdeki aracı iyi kullanmak ve filme doğru kanalize etmekten geçer. Ama şunu da belirtmek gerekir ki sinema filmi çekmek, her zaman için diğer sanatlardan daha pahalı olmuştur.

Bir Film Ne Kadara Mal Olur?

Bir film ne kadara çekilir sorusunun karşılığı ilk aşamada senaryoya bağlıdır. Senaryo bitmeden bütçe ile ilgili yapılan yorumlara kesinlikle güvenmemek gerekir. Senaryo bittikten sonra ve gerekli ön hazırlık aşaması sonucunda senaryo bir daha değiştirilemeyecek nihai hale büründüğünde bütçe oluşturulmaya başlanır. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus en ufak bir harcama kaleminin dahi bütçeye yazılmasıdır.

Film Bütçesi ve Finans Planı Arasındaki Farklar

Film için nasıl bütçe bulunur demeden önce bütçe ve finans planı arasındaki farkları otrtaya koymak daha doğu olacaktır. Film bütçesi, filmin ne kadara mal olacağını gösteren harcama kalemlerinden oluşur. Finans planı ise bu bütçeye kimden ne kadar kaynak bulunabileceğini gösterir. Bütçeyle birlikte finans planının da oluşturulması yapımcının önünü görmesi açısından daha sağlıklı olacaktır.

Bir Filmin Bütçesi Ne Zaman Tamamlanır?

Bir filme başlamak için yapımcı ya da kendi filmini çekecek yönetmenler, filmin bütçesinin neredeyse tamamına yakınını film çekiminden önce bulmalıdırlar. Daha sonra “kesin” yatacak paralar olur da bir aksilik sonucunda size ulaşmazsa set yarım kalır, o zamana kadar harcadığınız paralar da boşa gider.

Piyasada genel kabul görmüş bir söz vardır: “İyi bir yapımcı kendi cebinden beş kuruş bile çıkmadan filmi finanse edendir” derler. Bu söze katılmakla beraber bir filme nasıl bütçe bulunabileceğine gelin hep beraber bakalım:

Film için Nasıl Bütçe Bulunur?

Filme Sponsor Bulmak

Günümüzde büyük firmalar bu tip sanatsal faaliyetlere sponsor olmak için her yıl dev bir bütçe ayırmaktadırlar. Filme sponsor bulmak için aklınıza gelen her şirketle teknik olarak görüşebilirsiniz. Ama burada dikkat edilmesi gereken önemli bir husus, cevaplamanız gereken bir soru vardır. “Bu şirket benim filmime neden sponsor olmak istesin?” Bu soruya cevap bulmadan firmalarla görüşmeyin. Mesela filminizde karakteriniz bir süpermarkette çalışıyorsa tanınmış marketler zinciriyle filminize sponsor olması konusunda görüşebilir, taleplerinizi dile getirebilirsiniz.

Sponsorlara sadece para gözüyle bakmayın. Sizin filminizi finanse edecek mekan, ekipman hatta kıyafet konusunda da yardımları dokunabilir. Ufak bir tavsiye vermek gerekirse sponsor firma olarak öncelikle filminize kıyafet, ulaşım, iletişim hatta yemek konusunda sponsor bulun. Bu harcama kalemleri düşük olsalar da sponsor konusunda zorlanmadan çözebileceğiniz kalemlerdir.

Görüşmelere iyi bir sunum dosyası, iyi bir görünüşle taleplerinizi net bir şekilde dile getirmek ve bu sponsorluğu karşılığında firmaya artılarını gözler önüne sermek filme sponsor bulmak konusunda şansınızı arttıracaktır.

Filmlerde Devlet Desteği

Film için nasıl bütçe bulunur konusunda Kültür Bakanlığı her yıl sinemaya destek kapsamında gerek ilk filmini çekecek yönetmenlere, gerekse de film çekecek yapımcılara destek mahiyetinde belirli şartlar dahilinde geri ödemesiz-ödemeli kaynak ayırmaktadır. Başvuru şartlarını karşılayan bir dosya hazırlayıp göndermek bu konuda yeterli olacaktır. Yılın belirli tarihlerinde toplanan kurulda destek alan filmlerin listesi de internette yayınlanır.

Detaylı bilgi için: sinema.gov.tr

Filmlerde Yut Dışı Fon Desteği

Sinemanın gelişimi için sadece Türkiye’de değil yurt dışında da film çekimlerine fon ayıran birçok kuruluş vardır. Her biri farklı başvuru koşullarına ve taleplere sahip olduklarından çok iyi araştırma yapmak gerekmektedir. Karşınıza çok geniş bir havuz çıkacaktır. Bu yüzden de yardım almanızı tavsiye ederiz. Örneğin Eurimages’e başvurmak istiyorsanız Türkiye’deki temsilcilerinden bu konuda destek alabilirsiniz.

Filmlerde Yurt İçi Fon Desteği

Ülkemizde sayıları az da olsa özel kurumlar, festivaller ya da fon toplamak için kurulmuş internet sitelerinden de filminize fon bulabilirsiniz. Burada da önemli olan nokta projenizin inandırıcılığıdır.

Ortaklık

Eğer tek başınıza filmi çekecek cesaret ve finansmanı bulamıyorsanız size başka film şirketleriyle ortaklık yapmanızı da önerebiliriz. Bu konuda projenizle şirketlere gidip yapım ortaklığı ve kar ortaklığı konusunda da görüşebilirsiniz.

Genellikle örneklerine yurt dışında rastladığımız bir ortaklık modeli de yapım atölyelerinde karşımıza çıkar. Düzenlenen toplantılarda projenize inanan ve yatırım yapmak isteyen insanları bulabilirsiniz. Ülkemizde de bu buluşmaların en popüler olanı “Köprüde Buluşmalar” da karşımıza çıkmaktadır.

film.iksv.org/tr/koprudebulusmalar

Şunu hiçbir zaman unutmayın filminize destek için verilen tutarların büyüklük ya da küçüklüğüne bakmayın. Filminize ne kadar çok şirket ya da şahıs destek oluyorsa bu durum destek olma konusunda diğer firmaları da cesaretlendirecektir.

Şimdiden bu yolda sizlere başarılar dileriz.

Film çekmenin bir yaşı yoktur. Bu yüzden de günümüzde yaşı ve mesleği ne olursa olsun birçok kişi film çekmek istemektedir. Daha fazlası için SinePlus Akademi Yönetmenlik Kurslarına başvurabilirsiniz.

Bu yazımızdan keyif aldıysan SinePlus Akademi yeni dönem Film Yapım ve Yönetmenlik Kurslarına katılabilir, film çekmenin inceliklerini öğrenebilir, iyi film çekmek için kendini geliştirebilirsin.

Bilgi ve Kayıt için: Tıkla…

film için nasıl bütçe bulunur, film ne kadara çekilir, film ne kadara mal olur, filme sponsor bulmak


sineplus

BURASI MUTLU YÜZLER AKADEMİSİ; EN İYİSİNİ YAPANLAR MERKEZİ...

Bir yanıt yazın

Lalegül Sokak No:7 Levent Elmas Studio D:1 4.Levent/Kağıthane/İstanbul
0540 456 78 78 | info@sineplusakademi.com

Sitemizde 128 bit güvenlik ve iyzico altyapısıyla güvenle alışveriş yapabilirsiniz.
Her Hakkı Saklıdır © 2022 - SinePlus Prodüksiyon ve Eğitim Hizm. Tic. Ltd. Şti.-Sevgi ve Gözyaşıyla Üretildi.
Whatsapp'dan Ulaş
1
Bize Hemen Ulaşın?
Scan the code
Merhaba 👋
Size yardım edebilir miyiz?