Film Müziği Yaptırmak
Film müziği yaptırmak, sanılanın aksine çok fazla zaman alan ve bu nedenle de önceden planlanması gereken bir iştir. Öncelikle belirtmek gerekir ki film müziğinin izleyiciye duygu geçişi anlamında yardımcı olduğu yadsınamaz bir gerçektir. Bazı yönetmenler bu duygunun sahte bir duygu olduğunu düşündüklerinden filmlerinde müzik kullanmasalar da izlediğimiz birçok filmde mutlaka müzik duyarız.
Film Müziği Yaptırmak
Film müziği yaptırmak için ilk aşama bir film müzisyeni bulmak aşamasıdır. Bu konuda üç seçenek olduğunu söyleyebiliriz. Birinci seçenek sektöre yakın çevrenize bu tür bir arayışınızın olduğunu söyleyip haber salmak, ikinci seçenek internetten (sosyal medya ve bloglardan) film müzikleri yapan müzisyenlere ulaşmak, üçüncü seçenek de profesyonel müzik-ses şirketleriyle irtibata geçmektir. Son seçenek tahmin ettiğiniz üzere size diğer seçeneklerden çok daha maliyetli olacaktır. Bu yüzden de film müziği yaptırmak için ilk iki seçeneğe başvurmanızı önerebiliriz.
Film Müziği Ne Kadar Tutar?
Film müziği ne kadar tutar diye sormadan önce filminiz için bulduğunuz herhangi bir müziği telif hakları nedeniyle filminizde kullanamazsınız. Müziğin telif haklarının alınması için müzisyene belli oranlarda ücretler ödenmelidir. Tanıdığınız bir müzisyene herhangi bir ücret vermeksizin ricayla yaptırmaya çalıştığınız müzik hiçbir zaman bitmeyecektir. O nedenle miktarı önemli değil, belirli bir bütçeyi de film müziği yaptırmak için ayırmanızı tavsiye ederiz. Para sizin için karşı tarafa baskı kurma ve istediklerinizi kabul ettirmede etkin bir araçtır. Eğer ücretsiz iş yaptırıyorsanız hem beklersiniz hem de yapılan işi beğenmeme gibi bir lüksünüz olmaz.
Film Müzisyeniyle Çalışmak
Film müzisyeniyle çalışmak konusunda yapılan en genel hata filminizi ona ulaştırıp tek başına izlemesini ve çalışmaya başlamasını sağlamaktır. Müzisyenin mutlaka sizinle (yönetmen-yapımcı) filmi izlemesi, sonrasında da film hakkındaki düşüncelerinizi dinlemesi gerekmektedir. Bu konuda sizden alacağı infolar nasıl bir müzik çıkacağı konusunda ona oldukça yardımcı olur.
Müzisyenle film müziğini ne zaman teslim edeceği konusunda görüşmek ve ona bir tarih vermek gerekecektir. Onu motive etmek anlamında önceden anlaşılan ücretin bir kısmı ön ödeme olarak da yapılabilir.
Müzisyenin çalışma süreci içerisinde küçük de olsa bir demoyu size dinletmesini de sağlayın. Hayalinizdekiyle hiç uyuşmayan bir müzikle karşılaşırsanız değiştirme konusunda daha rahat karar verirsiniz.
Film Müziğine Revize Vermek
Sonunda müzisyen film müziğini tamamladı. Müzisyenin çalışması sonucunda müziği filminize koyup bir bütün halinde değerlendirme yapın. Gerekirse potansiyel izleyici olacak arkadaşlarınıza da filminizi müzikli haliyle izletin. Genel kanı müziğin iyi olduğu yönündeyse müzisyene kalan ödemeyi yapabilirsiniz. Eğer beğenmediğiniz bir nokta varsa revizyon istemekten de çekinmeyin.
Film çekmenin bir yaşı yoktur. Bu yüzden de günümüzde yaşı ve mesleği ne olursa olsun birçok kişi film çekmek istemektedir. Daha fazlası için SinePlus Akademi Yönetmenlik Kurslarına başvurabilirsiniz.
Bu yazımızdan keyif aldıysan SinePlus Akademi yeni dönem Film Yapım ve Yönetmenlik Kurslarına katılabilir, film çekmenin inceliklerini öğrenebilir, iyi film çekmek için kendini geliştirebilirsin.
Bilgi ve Kayıt için: Tıkla…
film müziği ne kadar tutar, film müziği yaptırmak, film müzisyeni bulmak, film müzisyeniyle çalışmak