İyi Film Kurgusu Yapmak İçin 10 Altın Kural
İyi film kurgusu yapmak için uyulması gereken yüzlerce kural vardır. Bu yazımızda belki de en önemli 10 altın kuralı senin için sıralayacağız. Bu kurallara uygun bir çalışma stratejisi belirlemek, sektörde kabul gören iyi bir kurgucu olmak için önemli adımlar atmanı sağlayacaktır.
İyi Film Kurgusu Yapmak için 10 Altın Kural
Çok İyi Kurgu Ekipmanın Olsun
Günümüz şartlarında gelişen ve değişen teknolojiyi takip etmek yorucu ve zor olsa da bir film kurgusu yapmak istiyorsan iyi bir bilgisayarla çalışıyor olman gerekir. Sadece bilgisayar değil, kameradaki görüntüleri aktarmak ve iyi çıktı alabilmek için hızlı sabit belleklere ihtiyacın olacak. Aynı zamanda filmin hangi kamerayla ve hangi çözünürlükte çekildiğini bilmek ön hazırlık yapabilmek ve donanım eksikliklerini giderebilmek için sana zaman kazandıracaktır.
Reji Notları ve Senaryo Olmadan Kurguya Başlama
Bir sahne ya da plan sana yüzlerce tekrarı alınmış bir şekilde gelebilir. Peki bu görüntüler içerisinden en doğru oyunu nasıl seçeceksin? Bu noktada reji notları adeta kurgucunun hayatını kurtarır. Reji çalışanı, sette yönetmenin kurgu için kullanılmasını gerekli gördüğü noktaları not alır. Yönetmenin sevmediği ve kullanmak istemediği tekrarları bu sayede devreden çıkarabilir, çalışma süreni oldukça kısaltabilirsin.
Tabii filmdeki akışı bilmen ve ona uygun bir dramatik yapı kurman gerektiğinden senaryonun da mutlaka elinin altında olması gerekmektedir. İyi bir film kurgusu yapmak istiyorsan senaryoyu çok iyi okumalı, konusunu ve duyguları çok iyi anlamalısın.
Çalışmaya Başlamadan Önce Projenin Bitiş Tarihini Belirle
Belki de sonra başına iş açacak en önemli nokta, projenin öngörülebilir tarihini önceden belirlemekten geçiyor. Bu gerek yapımcıya mahcup olmamak, gerekse de senin çalışma düzenini sağlam tutmak açısından oldukça önemlidir. Yapılacak işi iyi analiz edip olası aksilikleri de göz önüne katarak yapımcıya projenin bitiş tarihini ver. Genellikle birçok yapımcının yaptığı gibi senden süreyi daha öne çekmeni isteyecektir. Asla süreden ödün verme.
Çalışacağın Dosyaları Düzgün İsimlendir, Düzenli Çalış
30-40 saniyelik bir görüntü üzerinde küçük oynamalar yapacaksan dosyaların tasnifine çok fazla özen göstermeyebilirsin. Lakin iş 2 saatlik bir sinema filmi ve önünde de binlerce dakikalık görüntüler varsa yapacağın en önemli şey, çalışma alanını temiz tutmaktır. Dosyalara verdiğin düzgün isimler projede istediğin videoyu anında bulmanı kolaylaştıracağı gibi “kurgu-son-en-son-en-en-son” isimleri gibi benzer dosya çöplüğünden de kurtulmuş olursun.
Çalışırken Molalara Dikkat
Kurgu işi özellikle çalışma esnasında kendinden geçip saatlerce bilgisayar başında kalacağın ve farkında olmadan gerek bedenen gerekse de zihnen çökebileceğin bir iştir. Bu nedenle vücudu belirli aralıklarla dinlendirmek gerekir. Gerek iş sırasında molalara çıkmaya gayret göstermeli, gerekse de uyku düzenini çok bozmamaya dikkat etmelisin.
Yönetmenin Ne İstediğine Kulak Ver
Eğer filmin yönetmeni kurguya giriyorsa şunu unutma: O, filmi nasıl görmek istiyorsa senden ona benzer bir kurgu yapmanı bekleyecek. Senin kurgun onun kafasındaki dünyaya uymuyorsa mutlaka müdahale edecektir. “Bu odada kurgucu benim, benim istediğim olur” diye çıkışmanın kimseye bir yarar getirmeyeceğini unutma ?
Kendine Özgü Bir Kurgu Dili Oluştur
Bu madde, bir önceki maddeyle ters düşüyor gibi görünse de şunu asla unutma: Duyguları ortaya çıkaran, akıcı bir kurgu yaptığında yönetmenin kafasında kurduğu dünyanın da üzerine çıkabilirsin. Bir film ne kadar kötü çekilirse çekilsin kurguda mucizeler yaratıldığını asla unutma.
İşin Büyüklüğüne Göre Koordineli Çalışan Ekip Kur, Yükünü Hafiflet
Özellikle televizyon dizisi gibi işler yoğun çalışma temposunu gerektirir. Tek bir kurgucunun altından kalkamayacağı işi gerek maddi gerekse de egosal sebeplerle tek başına yürütmeye çalışma. Koordineli bir şekilde çalışacak bir ekip kurup işin daha hızlı ve düzgün teslim edilmesini sağlayabilirsin.
Sorumlu Kişiden Başka Kimseyi Kurguya Karıştırma
İyi bir pastanın tadı tam anlamıyla yapıldıktan sonra yenildiğinde çıkar. Üzerine kreması sürülmemiş, meyve parçaları dizilmemiş bir pastayı yersek iyi olmadığını düşünebiliriz. Kurgu da buna benzer. Tam hali bitmeden izlettiğimiz her parça bizlere bolca “olmamış” larla geri döner. Bir de özellikle kurgu yapılırken yanında sorumlu kişiden başka birisinin olmamasına özen göster. Eğer katı bir kural koymazsan bir süre sonra 10 kişi bir odada sana kurgu yaptırmaya çalışacaktır.
Kurguyu Bitirdiğinde Mutlaka Ne Yaptığını İzle
Özellikle yorucu geçen saatler hatta günlerin ardından biten bir kurgu gibisi yoktur. Artık o filme oynayan oyuncuları görmeye ve seslerini duymaya bile tahammülün olmaz ama şunu unutma, bütünü görmeden sadece parçalarla iş bitti diyemezsin. Kendine vereceğin 1 günlük izinden sonra sakin bir kafayla kurgusunu yaptığın filmi baştan sonra izlemek, en ufak bir hatanın bile gözden kaçmamasını sağlayacaktır.
Bu yazımızdan keyif aldıysan SinePlus Akademi yeni dönem Kurgu Kurslarına katılabilir, iyi film kurgusu yapmak için gerekli noktaları öğrenebilir, kurgucu olmak için kendini geliştirebilirsin.
Bilgi ve Kayıt için: Tıkla…
film kurgusu yapmak, kurgucu olmak