Nasıl Film Çekilir?
Günümüzde sadece film çekmek istiyorum demek, tek başına yeterli olmamaktadır. Nasıl film çekilir sorusundan önce bir filmin tasarım aşamasından çekim aşamasına, hatta çekim sonrası kurgu ve pazarlama aşamalarına kadar yönetmenin ya da yapımcının özel bir çaba göstermesi gerektiğini söylemekte fayda vardır. Bir film çekmek için ilk gereken her şeyden önce senaryodur. Hatta sadece senaryo değil, iyi bir senaryo olması gerekmektedir. Şu bir gerçek ki iyi bir senaryodan iyi film de çıkar, kötü film de ama kötü bir senaryodan hiçbir zaman iyi bir film çıkmaz. Bu nedenle de yönetmenin senaryo aşamasında bulunması, eksikliklerini gidermesi ve herkesin içine sinen iyi bir senaryo için çekim hazırlıklarına başlaması nasıl film çekilir sorusuna cevap anlamında önemli bir aşamadır.
Film Çekmek İçin Ne Yapmalıyım
Elimizde iyi bir senaryo olduktan sonra film çekmek için ne yapmalıyım üzerine düşünmeye başlayabiliriz. Öncelikle film çekmek tek bir kişinin altından kalkabileceği bir eylem değildir. Bu nedenle de bir ekibe ve ekip çalışmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Yönetmen, yardımcılarıyla birlikte bir tarafta filmin senaryosuna bakıp çekim planları ve takvimi hazırlarken, yapımcı da bu çalışmalar ışığında filmin bütçesini belirler ve bu bütçenin nasıl karşılanacağı üzerine bir finans planı oluşturur.
Nasıl Film Çekilir?
Nasıl film çekilir ya da film yapımı dediğimizde diğer yandan da senaryodaki karakterlere uygun oyuncuların bulunması, bu oyuncularla çekimlere başlamadan önce senaryo ve diyalog çalışması yapılması gerekmektedir. Yönetmenin bu aşamada bulunması çok önemlidir. Oyunculara karakterlerini nasıl oynamaları gerektiği konusunda oyun verecek kişi yönetmendir. Bütün bu çalışmalar hala nasıl film çekerim sorusuna tam olarak cevap vermez. Filmde karakterlere uygun kostümlerin hazırlanması, kullanılacak mekanların belirlenmesi ve gerekiyorsa dekor çalışmasının yapılması, hangi ekipmanların kullanılacağının belirlenip temin edilmeleri hatta film çekmek için gerekli yasal izinlerin de alınması gerekmektedir.
Yönetmen Olmak için Gerekenler
Her şeyden önce yönetmenlik bir süreç sonrasında kişinin kendisini sektöre kabul ettirerek geldiği bir noktadır. O nedenle de bu işe başlamadan önce kişinin yönetmen olmak istiyorum demesi çok önemlidir. Bu motivasyon sektör içerisindeki tüm olumsuzlukları bir kenara bırakmak ve işine dört kolla sarılmak için gereklidir.
Nasıl yönetmen olurum üzerine düşündüğümüzde öncelikle yönetmen olmak için gereken eğitim sürecini atlamamak gerekmektedir. Üniversitelerin sinema televizyon bölümlerinde okuyarak ya da yönetmenlik kursu veren özel akademilerde eğitim alarak yönetmen olmak için ne yapmalıyım adımlarından ilkini tamamlamış oluruz. Sonraki süreçte yönetmen adayının kendi yeteneğini ve birikimini göstermesi gerekmektedir. Bu konuda sektörde tanınan birçok yönetmenin kariyerlerine kısa filmler çekerek başladıklarını söyleyebiliriz. Çekilen kısa metrajlı filmler aynı zamanda uzun metrajlı filmlerin bir provası olduğundan önemlidir. Özellikle nasıl film çekilir üzerine kafa yoran yapımcılar, yönetmene projelerini emanet etmeden önce yönetmendeki potansiyeli görmek isterler.
Nasıl yönetmen olunur üzerine dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan bir tanesi de yönetmen adayının çeşitli sosyal ortamlarda bulunup film sektöründen insanlarla tanışmasıdır. Sektörden ne kadar çok tanıdık elde ederse iş alma olasılığını da bir o kadar arttıracaktır.
Yönetmenlik Kursu
Günümüzde sayıları az da olsa kaliteli eğitim vererek yönetmen yetiştiren özel akademilere de değinmek gerekmektedir. Eğer yönetmenlik kursu almak istiyorum diyorsanız öncelikle kendinize şu soruları sormanız gerekmektedir.
- Yönetmenlik kursu için ne kadar ücret ödemeliyim?
Öncelikle şu belirtilmelidir ki diğerlerine göre pahalı olan kurs, diğerlerinden daha iyi bir kurs olmayabilir. Bunun için sizin ayırdığınız bütçe çok önemlidir. Yönetmenlik kursu ücretleri özel eğitim kurumlarının öğrencilere sunduğu hizmetlere ve stratejilerine göre değişmektedir. Bir kursun iyi olması ve nasıl film çekerim sorusuna cevap verebilmesi için fiyat dışında birçok kriter bulunmaktadır.
- Öğrencilerine sundukları olanaklar nelerdir?
Hangi kurs bizden mezun olduğunuzda yönetmen olacaksınız şeklinde bir vaatte bulunuyorsa o kurstan uzak durmanızı öneririz. Kurslar sizlere yönetmen olma yolunda bir alev yakarlar ama o alevi yangına döndürmek de tamamen öğrencinin elindedir.
- Sınıfları kaç kişiden oluşuyor?
Ne kadar çok öğrenci, o kadar az pratik yapılmasına sebep olacaktır. Yönetmenlik kurslarında eğitmenle birebir diyaloga girmek ve öğrencinin kendini rahat hissetmesi gereklidir.
- Film ekipmanlarıyla pratik bir eğitim mi alacağım?
Bazı akademiler yönetmenlik eğitimini kara tahtanın önünde çizerek anlatır, uyguladıkları bu sisteme de pratik eğitim derler. Yönetmenlik eğitimi alacak öğrencinin film çekimi için kullanılan tüm ekipmanları görmesi, kullanması, yakından tanıması gerekmektedir.
- Yönetmenlik kursu sırasında ve sonrasında bir film çekebilecek miyim?
Öğrenme sürecini tamamlayan en önemli konulardan bir tanesi de öğrencinin profesyonel bir film setinde çalışması, bir film çekmesidir. Bazı akademiler bu konuda öğrencilere destek vermezken, bazıları da kurs sonrasında bile öğrencilerine sınırsız destek verebilir. Bunun da öğrenci adayı tarafından sorgulanması gerekmektedir.
Bu yazımızdan keyif aldıysan SinePlus Akademi yeni dönem Film Yapım ve Yönetmenlik Kurslarına katılabilir, film çekmenin inceliklerini öğrenebilir, iyi film çekmek için kendini geliştirebilirsin.
Bilgi ve Kayıt için: Tıkla…
film çekmek için ne yapmalıyım, film çekmek istiyorum, film nasıl çekilir, nasıl film çekerim, nasıl yönetmen olunur, nasıl yönetmen olurum, yönetmen olmak için gerekenler, yönetmen olmak için ne yapmalıyım, yönetmen olmak istiyorum, yönetmenlik kursu, yönetmenlik kursu almak istiyorum